Back to All Events

Twice Colonized

Harstad Kino, sal 2

Engelsk teksing.

Den grønlandske dokumentaren “Twice Colonized” er nominert til Nordisk råds filmpris 2024.

Sammendrag av filmen:

Den kjente inuittiske juristen Aaju Peter har egnet livet til å kjempe for sitt folks rettigheter. Nå som hun tar initiativ til å etablere et urfolksforum i EU, står hun også overfor en vanskelig, personlig reise for å lege sine egne sår etter at sønnen hennes døde helt uventet.

Nordisk råds motivering for sin nominering av filmen:

Dokumentaren Twice Colonized gjør noe ingen grønlandsk samprodusert og samskrevet film har gjort før, når det gjelder tema og internasjonal anerkjennelse. Filmskaper Lin Alluna fanger Aaju Peters liv med røffe opptak tatt med håndholdt kamera, og den utrolige musikken gir filmen et helt originalt lydlandskap. Filmen skildrer en kjærlig familiekvinnes rolige dagligliv i Arktis med ulastelig intimitet, og balanserer dette med et portrett av en sterk, visjonær og energisk kvinne som kjemper for inuittenes menneskerettigheter.

Filmen viser også kampene hun må kjempe i privatlivet når hun takler tapet av sønnen og blir hjemsøkt av en voldelig ekskjæreste, alt med rå og ufiltrerte følelser. På vei mot målene må Aaju Peter konfrontere sin egen fortid. Som mange i hennes generasjon ble hun sendt til Danmark for å gå på skole. Uten å kjenne kulturen og språket måtte hun tilpasse seg og miste identiteten som inuk. Som voksen måtte Peter flytte til Canada for å gjenoppdage sin inuittiske identitet, og dermed er hun en bru mellom to inuittkulturer der hun kjemper for en bedre framtid for inuitter og andre urfolk.

Med sin betimelige og svært direkte narrasjon belyser Twice Colonized den høyst politiske hverdagskampen til et folk i en postkolonial verden. Identitetstematikk – både personlig og nasjonal – gjennomsyrer denne unikt grønlandske historien.

 

Regissør: Lin Alluna

Manusforfattere: Aaju Peter, Lin Alluna

Produsent: Emile Hertling Péronard

Medprodusenter: Alethea Arnaquq-Baril, Stacey Aglok MacDonald, Bob Moore

Produksjonsselskaper: Ánorâk Film, Red Marrow Media, EyeSteelFilm

Distribusjonsselskap: Reel Pictures Entertainment

Varighet: 91 minutter

Aldersgrense: 15 år

Earlier Event: November 8
Three day morning seminar
Later Event: November 8
Twice Colonized