Back to All Events

Our Time is Now

Lørdag 9. November 2024, frammøte 13.30 for kl.14.00.

Várdobáiki sámi guovddaš / Várdobáiki samisk senter
Skånlandsveien 78, 9440 Evenskjer, Norway

Performancen varer ein time, etterfulgt av lett servering. Kunstnersamtale og panel kl.15.45.

En buss går fra Harstad Kino kl 12:50 og går fra Várdobáiki tilbake til Harstad kl 17:00.

Om du kommer med egen bil oppfordrer vi sterkt til å parkere bak senteret.

Forestillingen og buss er gratis, men en billetter til henholdsvis forestilling og busstur må hentes ut.

Our Time is Now er bestillingsverket til AMIFF 2024 fasilitert av Várdobáiki sámi guovddaš / Várdobáiki samisk senter og Márkomeannu kultur og musikkfestival. Kuratert av Kjetil Berge.

Ein audiovisuell installasjon og live performance med Dubmorphology, Risten Anine Gaup, Runa Bergsmo, Ellen Berit Dalbakk/Rámavoul Elle Bigge. I Várdobáiki arena vert film, lyd og bilder digitalt tolka i sanntid og blanda i ei forestilling som viskar ut skille mellom det digitale og fysiske.

Dubmorphology utforskar objekt, data, materialitet og evolusjon av sosial og kulturell identitet. I sommar hadde Dubmorphology eit kunstnaropphald ved Várdobáiki samisk senter. Our Time is Now er eit forsterka og gjenværande ekko av møtet med Várdobáiki og Márkomannu, informert av måten kunstnarne anvender teorien, prinsippene og praksisen til dub fra den afrikanske diasporaen.

 

Om kunstnerne:

Dubmorphology, som består av kunstnerne Gary Stewart og Trevor Mathison, er et London-basert forsknings-, produksjons- og performanceprosjekt som produserer eksperimentelle lyd- og visuelle installasjoner, som undersøker forholdet mellom kultur og teknologi. Arbeidet som er laget kommer fra kunstnernes direkte respons på spesifikke steder og miljøer og inkluderer historisk og samtidsmateriale som utforsker sosiale og politiske spørsmål. Dubmorphology har prosjekter internasjonalt på festivaler og kunstarenaer, og har nylig samarbeidet med kunstneren John Akomfrah ved den storstilte installasjonen på den britiske paviljongen for Veneziabiennalen i 2024.

«Gjennom eksperimentelle tilnærminger til lydkunst, live kino og installasjoner, visker Dubmorphology ut grensene mellom det soniske, visuelle og performative. Dens praksis utmerker seg ved dens pågående etterforskning av de unike rommene som dukker opp i museer, kunstgallerier og offentlige rom dannet av skiftende skjæringspunkter mellom publikum, forfatterskap og deltakelse." - Michael McMillan.

Risten Anine Gaup er fra Guovdageaidnu og Gratangen i sør-Troms og er en samisk kulturformidler, musiker og skuespiller. Hun har fra barnsben av opptrådt med joik, teater og annen kulturell kommunikasjon. Hun har blant annet jobbet som kulturskolelærer i teater og joik for samiske barn og ungdom, hatt oppvisninger med historefortelling og dramatisering til joik og er i dag aktuell som utøvende kunstner/musiker i forskjellige musikkprosjekt og forestillinger (OZAS, Vástádus eana, Det nye nord, Spiti ++). samtidig som hun utforsker sine egne soloprosjekter som involverer utøvelse av joik.

I år var hun aktuell som hovedrolleinnehaver i den samiske storfilmen Eallogierdu- Tundraens voktere. Den hadde verdenspremiere på Toronto internasjonale filmfestival i fjor, og hadde kinopremiere i Norge i februar. Hun var nominert til Amanda for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i filmen.

Runa Bergsmo er utdannet klassisk cellist, med utdannelse fra Oslo og Maastricht. Hun har jobbet som landsdelsmusiker i Nord-Norge i drøyt 30 år og er ansatt i Scene Nord i Troms Fylkeskommune. I denne jobben får hun anledning til å samarbeide med ulike musikere og kunstnere, veksle mellom flere sjangere og utvikle sine personlige styrker.

De siste 15 årene har det å komponere, synge, skrive sangtekster og manus tatt mer og mer av hennes tid. Det å spille cello og synge i kombinasjon er blitt hennes varemerke, både alene, og med ulike samarbeidspartnere. Hun har gitt ut tre kritikerroste album for barn (Utgitt 2017, 2020, og 2023).

I 2021 fikk hun Teskjekjerringprisen for sitt arbeid med barnekonserter og albumutgivelser. I 2022 fikk hun i oppdrag å skrive soundtracket til landskapsfilmen NORTH for Galleri Eva Harr (Utgitt 2022).

Ellen Berit Dalbakk/Rámavoul Elle Bigge

Rámavuol Elle Bigge / Ellen Berit Dalbakk er en duojár, utøver av samisk håndverkskunnskap, basert i hjembygda Rámavuollie i Dielddanuorri Tjeldsund og Giron Kiruna på svensk side. Hun har duodjie-utdanning fra Sámij åhpådusguovdásj i Jåhkåmåhkke Jokkmokk og har også lært mye av sin duodjie gjennom kollektivet i Stuornjárgga sámiid duodjie, som hennes mor også er en del av. Elle Bigge arbeider med dipmaduodjie, mjuke materialer. Hun er spesielt opptatt av å se duodjie som kollektiv tradisjon samtidig som det er en selvsagt del av samtida.

Earlier Event: November 8
No Other Land
Later Event: November 9
Our Time is Now